Calle och Hanna välkomnade er till en verksamhet som var en del av en lokal och global rörelse.

Kuggaviksgården Åsa Vandrarhem STF ägs av IOGT-NTO och är en del av Sveriges och världens största nykterhetsrörelse. Utöver att vi bedrev ett vandrarhem och kursgård hade vi ett socialt uppdrag både lokalt och globalt.

Vi bedrev vår verksamhet som ett socialt företag. Det innebär att vi arbetade arbetsintegrerande där vi möjliggjorde för människor som stod utanför arbetsmarknaden att få in en fot i arbetslivet. Vi arbetade med särskilda utvecklingstrappor för att vi och vår personal skulle följa deras utveckling. Vissa gick vidare till ordinarie arbetsliv och en del stannade kvar på vår härliga arbetsplats. Eftersom vi är en del av IOGT-NTO gällde även för våra anställda att få omfattas av de tre principerna om Solidaritet – Nykterhet – Demokrati.

Vi var delaktiga i ett flertal projekt där familjer deltog i våra familjeläger i egen regi. Vi hade ett stort läger över kristi himmelsfärd på tema äventyr, med naturäventyr och ett läger över Halloween. Vi var även involverade i projekt som gjorde att familjer med anhöriga i missbruk, familjer som inte normalt åker iväg på semester och andra fick en härlig stund vid havet. Vi anordnade luncher, promenadstunder och musikkvällar för Ensamma äldre. Genom aktiviteterna kom dom “ut ur stugan”, fick socialt umgänge och glädjefyllda aktiviteter varje vecka. Under december månad, varje år, engagerade vi oss i Vit Jul-kampanjen där vi gjorde insatser för att barn och familjer skulle uppleva nyktra julaktiviteter, julaftonsfirande och mycket mer.
Lär mer om Vit Jul på https://www.vitjul.se/

Kuggaviksgården Åsa Vandrarhem STF involverade sig inte enbart lokalt utan även globalt. Under 2019 samlade vi in 50 475:- till Radiohjälpens Världens Barn-kampanj. Vi har även personligen besökt angelägna projekt vi är delaktiga i Nepal. Bland annat CWIN – Children Workers In Nepal och Balika Peace Home som är ett barnhem för flickor som hjälps till en bättre tillvaro. Läs mer om IOGT-NTO-rörelsens internationella arbete på https://movendi.ngo/

Föreståndare Hanna Rönnmark och Barbie Wennerstrand gör Pitepalt till Äldrelunchen

Kuggaviksgården Åsa Vandrarhem STF gjorde vad vi kunde för att stötta våra lokala företag och återförsäljare. Vi köpte in så mycket av våra råvaror som det är möjligt lokalt, ekologiskt. Vi gjorde inköp av förbrukningsmaterial och även verkstadsartiklar av återförsäljare i vårt lokalsamhälle, Åsa. Vi bakade och lagar nästan alla mat, bakverk, efterrätter mm själva ifrån grunden så våra gäster visste att det är genuint och alltid kan fråga efter innehållet i våra rätter och bakverk.

Kuggaviksgården var en väldigt aktiv del av Åsa strandstäd där vi rensade stranden på plast och sopor som gör stränderna otrevliga och försvårar för djurlivet.
Vi hade dessutom nöjet att få vara en del av Svenska Turistföreningens Franchise viket gjorde att vi har ett gediket stöd i vårt hållbarhetsarbete som är ständigt pågående. Läs gärna mer om vårt hållbarhetsavtal på https://www.svenskaturistforeningen.se/om-stf/stfs-hallbarhetsarbete/