SANT-LÄGER //

 
     
 

 
SANT-läger på Kuggaviksgården

SANT-lägerskola
SANT står för Sniffning, Alkohol, Narkotika och Tobak, men även kamratskap och samlevnad tas upp. Målgruppen för lägerskolorna är elever i årskurs 6, klassvis i grupper om cirka 25 elever. Lägerskolan pågår i tre dagar, måndag-onsdag eller onsdag-fredag. Programmet är främst inriktat på alkohol och tobak, eftersom det i regel är dessa ämnen eleverna först kommer i kontakt med.

Pedagogik
Pedagogiken bygger på en blandning av teoretisk kunskap och upplevelse. En viss del av lägerskolan ägnas åt lektionsliknande pass, men den mesta tiden används så att eleverna själva i grupper inhämtar fakta och kunskap genom lek, samarbetsövningar och små äventyr. Allt görs i syfte att stärka elevernas positiva inställning till en drogfri livsstil och att ge dem hållbara argument för denna.

Ledare
Lägret leds av speciellt utbildade ungdomar som oftast är medlemmar i någon av nykterhetsrörelsens grenar och som delar våra värderingar. De ska vara goda förebilder för barnen. Klassläraren (eller någon annan vuxen) skall också vara med på lägerskolan. Dennes uppgift blir att vid behov hjälpa till vid en del aktiviteter (t.ex. badvakt) samt att vara en resurs vid ev. "elevproblem", som lägerledarna inte kan förväntas ta hand om. Klassläraren får genom sin närvaro också möjlighet att följa och lära känna eleverna på ett annat sätt än i den dagliga klassrumssituationen.

Förberedelser
SANT-lägerskolan kräver inga förberedelser, men det är naturligtvis inte fel att uppmärksamma ämnet innan lägret. I vilket omfattning det sker är upp till varje klasslärare, men om gruppen är sammansatt av flera klasser bör alla ha samma grund med sig till lägret. Vi ger gärna tips och råd om förberedelseaktiviteter och medverkar även på föräldrainformation inför SANT-lägerskolan.

Uppföljning
Uppföljning sker med lokal verksamhet inom IOGT-NTO-rörelsens föreningar:

  UNF - Ungdomens Nykterhetsförbund
  JUN - IOGT-NTO:s Juniorförbund
  NSF - Nykterhetsrörelsens Scoutförbund

I samarbete med NBV (Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet) erbjuder vi även studiecirklar för föräldrar.

Kuggaviksgården
Kuggaviksgården är belägen i Åsa, cirka 15 km söder om Kungsbacka, och ägs av IOGT-NTO. På anläggningen finns lokaler för kurser, konferenser, föreningsträffar och lägerskolor. Totalt finns idag 65 bäddar. En del utgörs av en barnkoloni från 1917 som nu renoverats och återställts till sin ursprungliga miljö, men med hänsyn till dagens krav. Anläggningen är även vandrarhemsansluten till STF.

Omgivning
Intill anläggningen finns en barnvänlig badstrand och tomten är stor med både gräsytor och skog för lek och äventyr. Vi har även cykeluthyrning och sommarcafé till förfogande.

Logi
Barnen bor i 2-bädds- eller 4-bäddsrum och har tillgång till dusch och toalett i korridoren. Samtliga rum håller minst vandrarhemsstandard. Deltagarna medför egna lakan och städar själva de utrymmen som använts.

Mat
Maten lagas på Kuggavik av vår kökspersonal. Både lunch och middag är lagad mat. Det kan vara t.ex. spagetti & köttfärssås, hamburgare, köttbullar & potatismos. Någon grönsak serveras till varje måltid och som måltidsdryck kan man välja mellan mjölk och saft. Vi anstränger oss att servera mat som vi vet att barn gillar och äter, för då orkar de mer. Detta ingår:

  Dag 1: Lunch, middag, kvällsmackor
  Dag 2: Frukost, lunch, middag, kvällsmackor
  Dag 3: Frukost, lunch

Behov av specialkost (glutenfritt, laktosfritt, vegetariskt etc.) måste anmälas till oss en vecka innan klassen kommer.

Telefon & kiosk
Det finns mynttelefon som eleverna kan använda för att ringa hem. På Kuggaviksgården finns en kiosk som säljer glass, godis och dricka. Kiosken är öppen för SANT-lägerdeltagarna en stund efter middagen varje dag.

Transport
Transport till och från Kuggavik ingår inte i vårt pris, men det finns goda allmänna kommunikationer från Göteborg. Pendeltåg till Kungsbacka och sedan buss, linje 732 som stannar precis utanför anläggningen, brukar passa bra.

Säkerhet
Kuggaviksgården har polistillstånd enligt lag om hotell- och pensionatsrörelse, och kontrolleras årligen av myndigheterna. Vi genomför regelbundet besiktning av elinstallationer samt har årlig brandsyn. Hela anläggningen är utrustad med brandlarm som är direktkopplat till räddningstjänsten. Köket är godkänt av hälsoskyddsmyndigheterna och vi har även ett godkänt egenkontrollprogram för att uppnå god hygien och säker livsmedelshantering.

Utöver SANT-ledarna finns minst en av våra övriga anställda tillgängligt på anläggningen dygnet runt. I Åsa finns en vårdcentral som tar emot akutfall på dagtid och på 20 minuters avstånd finns Varbergs sjukhus med akutsjukvård dygnet runt.

Frågor & bokningar
Tveka inte att ta kontakt med oss om något är oklart. Bokningar sker direkt till Kuggaviksgården telefon 0340-651285.